mandag den 26. juli 2010

SMBA - Ny praksis 1

Ny praksisændring fra Erhvervs- og selskabsstyrelsen (EOGS) gør det ikke længere muligt at stifte SMBA’ere (SMBA = Selskab med begrænset ansvar) som skuffeselskaber. Den 23. juli 2010 meddelte EOGS, at skuffeselskaber (selskaber der alene er registreret med henblik på videresalg) fremover vil blive nægtet registrering, da de ikke opfylder lovens krav om erhvervsdrift.

EOGS har lagt vægt på, at et af kendetegnene for et SMBA er, at selskabsdeltagerne skal deltage aktivt i selskabets drift. Dette er en afgørende forskel i forhold til ApS’er og A/S’er, hvor der ikke forudsættes en aktiv deltagelse i selskabets drift.

Udgangspunktet for EOGS’s krav om erhvervsdrift findes i ”lov om visse erhvervsdrivende virksomheder”, der finder anvendelse på virksomheder, der har til formål at fremme deltagernes økonomiske interesser gennem erhvervsdrift, jf. lovens § 1.

Der er to betingelser, der skal være opfyldt for at en virksomhed er omfattet af loven:

· Virksomheden skal udøve erhvervsdrift
· Virksomheden skal have til formål at fremme deltagernes interesser gennem erhvervsdrift.

Hvad menes der så med erhvervsdrift. Efter lovens § 1, stk. 3 driver en virksomhed erhvervsdrift, hvis den:

1. overdrager varer eller immaterielle rettigheder, erlægger tjenesteydelser eller lignende, for hvilke virksomheden normalt modtager vederlag, eller

2. udøver virksomhed med salg eller udlejning af fast ejendom eller

3. har den i aktieselskabslovens § 2, stk. 2, jf. stk. 4 og 5, anførte forbindelse med et aktie- eller anpartsselskab eller med en anden virksomhed, der udøver den i nr. 1 eller 2 nævnte erhvervsdrift, eller

4. udøver en bestemmende indflydelse over en anden virksomhed i henhold til vedtægt eller aftale og har en betydelig andel i dens driftsresultat uden at have den i nr. 3 anførte forbindelse med den anden virksomhed.

Det er derudover et krav, at et SMBA har mindst to deltagere.

I forbindelse med stiftelsen af et SMBA lægger EOGS afgørende vægt på, at erhvervsdriften skal være påbegyndt på det tidspunkt, hvor man anmelder SMBA’et til registrering. EOGS vil således fremover i forbindelse med deres gennemgang af vedtægterne sammenholde disse med de faktiske forhold. Der skal være tale om reel erhvervsdrift.

Den nye praksisændring rammer i første omgang dem, der lever af at sælge smba’er som skuffeselskaber. Et skuffeselskab er netop kendetegnet ved ikke at have nogen aktivitet og af samme grund fremmer skuffeselskabet heller ikke deltagernes økonomiske interesser. Med andre ord opfylder skuffeselskaber ikke de krav, der opstilles i lovens § 1.

Praksisændringen for stiftelser er fremadrettet og vil således ikke få umiddelbar betydning for de godt 100 til 150 nuværende skuffevirksomheder, der findes rundt om hos professionelle udbydere af SMBA’ere.

Uagtet at praksisændringen i første omgang er rettet mod SMBA’ere som skuffeselskaber, kan praksisændringen dog få ganske vidtrækkende konsekvenser også for allerede registrerede SMBA’ere.

Spørgsmålet er om ikke at de mange indehavere af et SMBA, der ikke lever op til ”definitionen” i langt større udstrækning skal frygte at SKAT får øjnene op for deres virksomhed.

I næste afsnit sætter jeg fokus på, hvad den ændrede praksis kan betyde for en lang række allerede eksisterende SMBA’ere.

0 kommentarer:

Nyeste indlæg

Nyeste kommentarer


  © Free Blogger Templates Spain by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP